Göteborgsregionen är genom sitt geografiska läge en gateway till Skandinavien och Norra Europa. Staden är känd för sin industri, internationella handel och för sin spetskompetens inom logistik- och transportteknologi. Göteborg är en av de starkast växande regionerna i Europa. I samband med de miljarder som nu investeras i ny modern infrastruktur kommer en ny stad att växa fram och här spelar Norsk – Svenska handelskammaren och dess medlemmar en viktig roll.

Kai Eide Investeriarseminarium VOR

Ambassadör Kai Eide

Den 22 juni var det så dags för Volvo Ocean Race att avslutas efter nästan 10 månaders kappsegling runt jorden. Målgången var på Volvos hemmaplan, i Göteborg.

I samband med detta gigantiska event arrangerade BRG (Business Region Göteborg), Holländska Handelskammaren, Göteborgs Hamn, Göteborg Landvetter Airport, Business Sweden och Norsk – Svenska Handelskammaren i Göteborg ett seminarium för investerare i fastighetsbranschen. Samtliga 200 platser blev snabbt bokade och intresset för att investera i Göteborg var stort. Bland besökarna fanns investerare från Norge, Sverige, Holland, Tyskland, Kina och USA. 5 miljoner kvadratmeter skall byggas i centrala Göteborg och ca 800 000 kvm logistiklokaler i hamn nära läge. Under starten på vårt seminarium gick första båten i mål 50 meter från våra gäster till saluten av kanon från Ostindiefararen Götheborg. Bland talarna fanns bl.a. Norges ambassadör i Sverige, Kai Eide som i sitt tal betonade vikten av att samarbetet mellan Norge och Sverige intensifieras ytterligare. Även om vi redan är varandras viktigaste handelspartners och är integrerade på många områden kan vi samarbeta ännu mer och fortfarande lära av varandra. Infrastrukturfrågor står högt på agendan i både Norge och Sverige och med Göteborgs hamn som logistiknav krävs utbyggda och förbättrade järnvägar vilket alla är överens om.

Man kan fråga sig varför Norska investorer skall investera i Göteborg, sa Kai Eide. Svaret är att man investerar i vår gemensamma region och det som är bra för Norge är bra för Göteborg och vice versa. Efter denna mycket intressanta eftermiddag samlades styrelsen i NSHK Göteborg till ett sista styrelsemöte innan sommaren tar vid och vi får en välbehövlig semester. NSHK Göteborg kommer att fortsätta med bra och kvalitativa medlemsevent under hösten och vi återkommer direkt efter sommaren med en agenda för våra event. Vi kommer bl.a. att arrangera vårt återkommande och populära speedmeeting event och ett life science event. Vi kommer också att analysera Norge, Norsk framtida ekonomi och Oljefonden samt arrangera ett event kring CSR (Corporate Social Responsibility).

 

Vi önskar dig en skön sommar och välkommen tillbaka till NSHK!

 

Styrelsen NSHK Göteborg

Tags: