NSHK hade i samarbete med Sjömagasinet inbjudit medlemmarna till att begå Sjömagasinets omtalade Julbord tisdagen den 4 december.

Ägaren och krögaren Ulf Wagner tillsammans med vd Jonas Marting hälsade oss välkomna till det anrika huset, vilket byggdes 1775 som lagerhus för Ostindiska Compagniet. Ulf tog över som krögare 2011 och har nu bl.a som målsättning att återta den stjärna i Guide Michelin, som går förlorad när en restaurang byter ägare.

Jonas informerade om nuvarande verksamhet, som förutom restaurangrörelsen även omfattar en stor cateringverksamhet både i Sverige och utomlands. Jonas inbjöd oss så att smaka på Julbordet och gav oss några tips om de Wagnerska specialiteterna.

För att ett Julbord skall ha ansetts avätet ordentligt skall man äta 7 tallrikar med olika rätter.

När vi så hade hunnit fram till laxrätterna gav oss  Line Kjelstrup från Norges Sjømatsråd en intressant och trevlig information om Norges tredje största (efter olja och gas) exportindustri. Sjømat på norska omfattar all fisk och skaldjur. Norge exporterar sjömat till ett värde av NOK 53 miljarder/år. Norges Sjømatsråd med huvudkontor i Tromsø har 13 kontor över hela världen. Line är baserad på Norges ambassad i Stockholm.

Line tipsade oss så om två av sina favoriter, nämligen Kveite (hellefisk/hälleflundra) och Skrei (galus morhua), som är torsk uppväxt i Barents hav och som under januari vandrar till Lofoten för att leka. Den fiskas där småskaligt och går på export till hela världen eftersom den då anses ha bästa kvaliteten. Efter väl förrättat värv återvänder skreien till Barents hav. Googla gärna på skrei – mycket intressant.

NSHK ordförande Jan Andréasson avtackade Line och Jonas för deras intressanta bidrag, vilket även i Sjömagasinets fall omfattade en generös rabatt på priset för det synnerligen välsmakande julbordet.

www.norskfisk.se

www.sjomagasinet.se

Text och bild: Ralf Galme/Jan Andréasson

Tags: