Norska Dagen 2016 med tema: Hållbar utveckling över gränsen

 

Hållbar lunch med friterad grönkål

Norska Dagen lockade ca 70 medlemmar och intressenter till Norges Hus. Norsk- Svenska Handelskammarens styrelseordförande Jan Andreasson hälsade alla välkomna till den inledande ”hållbara lunchen” från Happy M Kitchen (http://happymkitchen.se/).  Marie Butler, grundare av Happy M Kitchen, höll sedan en mycket uppskattad mini föreläsning om de tre M som kännetecknar grunden i deras mat; miljö, människa och mat.  Marie pratade om varför det är så viktigt att tänka på vad man äter och nämnde att vissa sjukdomar kan botas eller bli bättre genom att äta ”rätt”. Maten fick mycket höga betyg och mest uppskattad verkade den friterade grönkålen vara.

mat_happy_m

Hållbara presentationer över gränsen

Lucia Severed, från Kkikk AB, med mångårig erfarenhet av CSR-projekt från framförallt Afrika och Marie Lindebäck, styrelseledamot i NSHK Göteborg, som arbetat många år inom finans och nu studerar en Master i Mänskliga Rättigheter på Göteborgs Universitet, hälsade alla välkomna till det officiella programmet.  

Hur säkras vår framtid våra pensioner på ett hållbart sätt?

eva_halvarsson_marie_lindeback

Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden, en av två AP-fonder som är placerade i Göteborg (Sjätte AP-fonden är den andra), inledde med en presentation som förklarar hur Andra AP-fonden försöker ”skapa guld och gröna skogar – samtidigt”. Utan att ge avkall på god avkastning skall fonden beakta hållbar utveckling vid sina investeringar. Andra AP-fonden har ett eget hållbarhetsteam, dessutom samarbetar de genom Etikrådet med Första-, Tredje- och Fjärde AP-fonden. Uppdraget som fonden har, att som buffertfond jämna ut pensionskapital, är långsiktigt. På grund av just långsiktigheten måste fonden, enligt Eva, integrera hållbarhetsarbetet i samtliga analys- och beslutsprocesser. Idag fokuserar fonden speciellt på klimat, ägarstyrning, mångfald och transparens/rapportering. Det finns idag en stor marknad för att skapa de produkter som investerarna önskar, Eva berättade att fonden har investerat i sociala obligationer, något som inte har funnits så länge på marknaden.   

Kan Oljefonden bli tvungen att sälja ut oljebolagen?

johan_h_andresen
Johan H. Andresen, ledare för Etikkrådet som i sin tur ger råd till den Norska Oljefonden (SUP) om hur de ska investera ansvarsfullt och enligt de regler som finansdepartementet har fastställt. Johan H. Andresen är en av Norges mest kända näringslivsprofiler som ägare av investeringsbolaget Ferd AS. Familjebolaget gjorde en stor omställning i samband att Johan H. blev vd, då tobaksbolaget blev ett investeringsbolag som nu bland annat fokuserar på sociala entreprenörer.

Med ca 7.000 MRD under förvaltning är Norska oljefonden världens största statliga investeringsfond. Etikkrådet måste göra vissa riskbedömningar och fokusera på olika områden för att kunna ge riktade råd runt de ca 9.000 bolag som fonden är investerade i. Rådet tar hjälp av externa konsulter men tar alltid beslut om rekommendationerna själva. Hittills har Oljefonden aldrig gått mot någon rekommendation som rådet har givit. Johan H. ser dock fram emot de diskussioner som skulle uppstå i en sådan situation. Oljefonden har sålt innehav relaterade till kolproduktion den senaste tiden, vad händer om oljebolag hamnar på Etikkrådets lista? Det får framtiden utvisa….

SKF och AB Volvo, två stora globala företag med huvudkontor i Göteborg, interagerar med intressenter över hela världen – hur?

malin_ripa_magnus_rosen

Magnus Rosén, Senior Sustainability Manager på SKF och Malin Ripa, Senior Vice President CSR Management, har båda varit med och byggt upp storföretagens hållbarhetsavdelningar. Det blev en mycket intressant diskussion om hur bolagen interagerar med sina intressenter och vad som är dagens och framtidens utmaningar. De senaste åren har bolagens hållbarhetsarbete utvecklats väldigt mycket. SKF började med ”beyond cero” och arbetar aktivt för att ge en positiv hållbarhetseffekt genom sina produkter. Magnus visade upp en ny tätning, en innovation, som ger kunderna stora hållbarhetseffekter. AB Volvo är mycket stolta över projektet med linje 55, bussen som nu körs på el från förnyelsebara källor mellan Chalmers och Lindholmen i Göteborg.  Båda representanterna pratade om hur viktigt det nu är att se på intressenterna i nästa led, som kundernas kunder eller leverantörernas leverantörer. 

Varner Gruppen arbetar i det tysta med hållbarhet och Zlatan?

Annabelle_Lefébure_Henriksen

Varnergruppen är en av norra Europas största modekoncerner med ca 11.000 anställda och 1.500 butiker fördelade på 8 länder. Det norska familjeägda bolaget står bakom Bik Bok, Cubus, Dressman, Carlings, Volt, Wow, Urban, Solo, Vivekes och har agenturerna för Nike, Levis och Denim & Supply Ralph Lauren. Varnergruppen har under fjolåret etablerat en stor logistikbyggnad med kontor i Vänersborg för att centralisera sin lagerhantering. Byggnaden är byggd enligt miljöcertifieringen Breeam. Det här var dock inte något som stod på agendan den här dagen. Annabelle Lefébure Henriksen, Sustainability Manager på Varner Retail, visade hur Varnergruppens hållbarhetsarbete ser ut idag och funderade kring hur framtidens retailbransch kommer att se ut. Annabelle beskrev mycket öppet Varners arbetsprocess och de utmaningar som finns och kommer att finnas inom textilbranschen framöver.  

Gröna obligationer gör Göteborg Stad mer hållbar.

Magnus Borelius, Finanschef i Göteborgs Stad, berättade om hur Göteborg blev första staden i världen att investera i gröna obligationer. Det var 2013 och sedan dess har marknaden närmast exploderat. Magnus förklarade hur marknaden för gröna obligationer ser ut  idag samt vilka utmaningar och möjligheter som finns runt hörnet.

Att göra skillnad!

Som vi märkte under dagen finns det många sätt att göra skillnad på. Det är inte alltid lätt att veta hur, var och när som är det bästa sättet, hållbar utveckling är komplext. Dagen visade dock på att det sker väldigt mycket hos företag och investerare, såväl i Norge som i Sverige. Visat engagemang och kunskap ger hopp för framtiden!  

En hållbar utveckling går över gränsen.

 

Talarna fick istället för en blomma välja att donera 500 kronor till en organisation som gör skillnad.

De organisationer som valdes ut var följande: UNHCR, MPIA och Reach for Change.

 

Stort tack till talare och deltagare!

Styrelsen Norsk- Svenska Handelskammaren Göteborg

Tags: