Grenserådets möte i Karlstad

Grenserådet är en opolitisk gruppering med ett brinnande intresse av att identifiera, uppmärksamma och lösa gränshinder av olika slag mellan Norge och Sverige. Norsk – Svenska Handelskammaren deltog genom vise ordförande, Jan Andréasson. Rådet består ett 60 tal personer från olika organisationer och myndigheter så som t.ex. regeringen, länsstyrelsen, gränskommuner, skattemyndigheten, tullen, försäkringskassan, fackförbund, arbetsgivarorganisationer, landsting från bägge länder.

Rådet sammanträder 2 gånger per år och behandlar stort som smått. Nya gränshinder som identifierats kommer upp på ”to do” listan medans lösta gränshinder bockas av.

Det kan vara ärenden kring hur sjukförsäkringen fungerar för en  sjukskriven svensk som normalt arbetar i Norge men har en svensk arbetsgivare till hur tullen skall hantera en söndrigbasklarinett som Göteborgsoperan skickar till en instrumentmakare i Oslo förreparation och som därefter skall i retur till Göteborg, Sverige.

Genom det fantastiska nätverk som Grenserådet utgör skapas ett kunskapsrikt kluster där man inte enbart löser problem kring gränshinder i realtid utan även kan skapa processer direkt motbeslutfattare för att får bort ett specifikt handelshinder för gott.

Organisationen som är kallande och håller ordning och reda på alla processer heter Grensetjensten och ligger exakt mitt på gränsen mellan Norge och Sverige, i Morokulien. Vi rekommenderar dig som medlem i Norsk – Svenska Handelskammaren att besöka sajten www.gtm.nu om du söker en sammansatt information från svenska och norska myndigheter och organisationer,  riktad mot företag och privatpersoner med gränsöverskridande aktiviteter.

Efter en lunch-lunch konferens med handelshinder i fokus kan man inte bli annat än imponerad över att det finns experter och personer som är djupt engagerade i att underlätta och förbättra handel & regler mellan våra bägge länder, säger Jan Andréasson.