Norsk litteratur på export

Norsk litteratur på export

Bokmässan-eventet ägde rum på Norges Hus 27/9. I samband med Bokmässan inviterade NSHK till AW på Norges Hus.

Författarna; Ingunn Thon, Monika Isakstuen, Alfred Fidjestøl, Linn Strømsborg, samt Thomas Reisertsen Berg, som alla är en del av NORLA´S (Norwegian Literature Abroads) satsning på att synliggöra norsk litteratur utomlands, introducerade sig själva för deltagarna genom att berätta om sina senaste böcker.  

Fantastiskt fina och personliga presentationer som gjorde alla oss deltagare nyfikna och lässugna. De böcker som nu ska läsas är: Ollis (en spännande barnbok om vänskap, familj och mod som också kan läsas av den vuxne), Rase (en bok i tiden som beskriver och ifrågasätter hur arg en mammafår lov att bli på de allra käraste), Nesten menneske. Biografin om Julius (en biografi om den världsberömda norska schimpansen Julius), Furuset (en bok om att växa upp i revers) och Verdensteater. Kartenes historie (en bok som visar vad kartor säger om oss – vilket visar sig vara en hel del…).

NORLA har skapat utvecklingsprogrammet ”Nye Stemmer” i samarbete med bland annat Talent Norge och Den norske Forleggerforening med syftet att hjälpa fram nya litterära stämmor internationellt. Norge kommer att vara gästland vid Bokmässan i Frankfurt 2019.

På AW:n fick vi också möjlighet att välkomna Kirsten Hammelbo, minister på Norges Ambassad, till Norges Hus.

Visste ni det här om norsk litteratur?

Trenorska författare har tilldelats Nobelpriset i Litteratur: BjørnstjerneBjørnsson (1903), Knut Hamsun (1920) och Sigrid Undset (1928).  

2017års bästsäljare på den tyska bokmarknaden var norsk; Maja Lundes Binas historia knep förstaplatsen före Dan Brown och Elena Ferrante.

Nästa sommar kommer Jon Nesbøs 12:e bok om Harry Hole.

För NSHK Göteborg

Marie Lindebäck Accent