Sammanfattning från Båtmässan –         4 februari 2019

Sammanfattning från Båtmässan – 4 februari 2019

Med snöblandat regn i 45 graders vinkel mot kroppen i 15 sekundmeter äntrades årets första vårtecken, båtmässan i Göteborg. Mässan som pågår i hela 10 dagar är större än på många år. Den varma och fina sommaren 2018, verkar ha satt fart på båtmarknaden igen.

I samarbete med vår guldmedlem Swedbank hade hela 130 personer anmält sig till vårt event, vilket var extra kul eftersom detta var vår första medlemsaktivitet för året med 10 års firande av Norsk Svenska Handelskammaren i Göteborg.

Jan Andréasson, vice ordförande i NSHK (t.v.)
Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan (t.h.)

Efter en välkomsthälsning från Jan Andréasson, vice ordförande i NSHK samt Jacob Ryder affärsansvarig för båtmässan hälsades dagens första talare, marinbiologen Sandra Toivio från organisationen ”Håll Sverige Rent” upp på scenen. Känsliga deltagare ombads vara beredda på obekväma bilder när vi bevittnade de fasansfulla effekter plast & avfall får på bl.a. fisk och djurlivet i våra hav. De stora havsströmmarna tar med sig långväga sopor och avfall till Bohuslän. 2050 beräknas det vara mer plast och avfall i havet än fisk varnar forskare.

Den 4 maj har utsetts av “Håll Sverige Rent” till allmän städdag utefter våra kuster. Ta med dig en sopsäck och investera en dag för att städa upp din favoritmiljö vid havet. “Vill du inte städa själv så ta med dina barn, din granne eller medlemmarna i hamnföreningen”, sa Sandra.

Jan Andréasson, vice ordförande i NSHK, välkomnar marinbiologen Sandra Toivo från organisationen “Håll Sverige Rent” upp på scenen.

Vi i NSHK uppmanar våra medlemmar att ”gå man ur huse” den 4 maj och plocka skräp vid havet!

Swedbanks aktiechef, Fredrik Warg tog vid efter Sandra och gick omedelbart igång med såväl aktietips som funderingar kring räntan. Aktiemarknaden är som vanligt och alltid riskfylld, men man kan inte låta bli att notera att den stora nedgång vi hade i december på börsen och som alla trodde var starten på en massiv nedgång, nu är inhämtad, sa Fredrik. Även om ränteläget spås gå upp något så är det med mycket små justeringar och som inte bör påverka tillväxten på börsen nämnvärt, menade Fredrik. I varje fall om man sparar långsiktigt. Det är därför ett bra köpläge nu för den som sparar långsiktigt i aktier.

Fredrik Warg, aktiechef på Swedbank

Efter Fredrik Wargs anförande delades det ut entrébiljetter samt mat & dryck kuponger. Vi begav oss ner till mässgolvet där vi bjöds på en smaklig wrap med öl eller vatten i den monter där de flesta av de större norska utställarna höll till. Här träffade vi bl.a. Torstein Nielsen, exportchef på båtföretaget Skilsö från Bergen i Norge. Torstein menade att båtmarknaden återhämtat sig och att kunder som nu kört husbil några år återvänder tillbaka till det härliga båtlivet igen. Mässan stängde dagen till ära klockan 20.00 och då blev det dags att ge sig ut i ruskvädret igen.