Sammanfattning från Affärer i Norge –  12 mars 2019

Sammanfattning från Affärer i Norge – 12 mars 2019

Den 12 mars samlades några av de främsta experterna inom området. Drygt 80 verksamheter deltog och fick massor av tips om vad man ska tänka på när man gör affärer i Norge. Visste ni att Norge tillsammans med Tyskland var Sveriges största exportmarknader 2018. Av just den anledningen är det därför viktigt att fler företagare får kunskap om vad som gäller för att skicka varor, personal eller etablera företag i Norge.

Först ut var Norges Ambassadör Christan Syse som välkomnade alla. Sedan var det dags för Annika Daisley från Svinesundskommittén (dagens moderator) att inleda dagen och berätta vad projektet gränsmöjligheter innebär. Annika informerade att Sverige under året 2018 har haft störst handel med Norge och Tyskland, att det är störst pendling i Norden mellan Sverige och Norge och att Norge står för flest företagsetableringar i Sverige.

Efter Annika Daisley var det Mikael Sondells tur från Grensetjänsten att informera om vad som gäller för svenska företag i Norge och hur man möjliggör för företag att arbeta på en gränsöverskridande marknad. Han gick även igenom hur man ökar kompetensen hos företag och näringslivsorganisationer om gräns-överskridande verksamhet och vilket stöd som finns. Mikael informerade även om att Sverige och Norge har den längsta landsgränsen i Europa, 161 mil.

Annika Daisley, Svinesundskommitten t vänster,
Catharina Olofsson, (i helsvart t höger) ordförande Norsk-Svenska Handelskammaren och KGH A&V, Charlotte S Nordmark KGH A&V, Ewa Bertilsson, Grensetjänsten

Efter Mikael Sondell var det dags för Norsk-Svenska Handelskammarens ordförande, Catharina Olofsson att äntra scenen tillsammans med Charlotte S. Nordmark från KGH A&V Services & Ecus. Catharina informerade om vad som är värt att veta om handel med Norge. Hon gick igenom vilka regler som gäller när det kommer till försäljning av varor och tjänster med Norge och vilka de vanligaste verksamhetsformerna är: Aksjeselskap (aktiebolag), Enkeltpersonforetak (enskild näringsverksamhet) och NUF – norsk utenlandsk foretak (norskregistrerat utländskt företag). Catharina talade om hur viktigt det är att ta hjälp för att göra rätt från början, detta är något som vi alla bör tänka på när vi handlar med Norge. Att ha rätt kunskap ger större möjlighet att ta höjd för kostnader och annat i framtida affärer.

När Ewa Bertilsson och Kjell Olsén från Grensetjänsten, tog över scenen informerade de hur just Gränsöverskridande informationstjänst underlättar ekonomisk aktivitet och tillväxt i Norge och Sverige. Grensetjänsten erbjuder samordnad information från två länders myndigheter på ett ställe, vilket kan vara fördelaktigt när man arbetar med Norge och Sverige. Det ska helt enkelt vara lätt att göra rätt!

Nästa expert var Simone Johansson från Skatteverket som talade om beskattning av företag och personal. Simone gick igenom vad som gäller för olika regelverk vid uppdrag utomlands.

Efter Simone var det dags för Jan Andréasson från Norsk-Svenska Handelskammaren som talade om skillnader i affärskultur. Jan informerade om att det är viktigt att vara medveten om att det finns informativa och kommunikativa skillnader. En annan viktig faktor är att så tidigt som möjligt identifiera och hantera den del av affärskulturen som inte går att påverka.

Tack för idag! Efter en intressant dag så var det dags att avnjuta en trevlig lunch tillsammans i Norges Hus.